Compromesos amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible 24/02/2020

Dipsalut i la Diputació de Girona s’han adherit a l’Acord nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya, que s'ha signat aquest 21 de febrer. Es tracta d'un compromís de les administracions públiques, universitats, sindicats, entitats empresarials i organitzacions del tercer sector amb el compliment de l'Agenda. Assenta les bases de l’Aliança Catalunya 2030, una gran coalició transversal de país que treballarà perquè Catalunya assoleixi els disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

L’acte ha tingut lloc al recinte modernista de Sant Pau de Barcelona i ha comptat amb la participació de Quim Torra, president de la Generalitat; Pere Aragonès, vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, i Alfred Bosch, conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.

Segons estableix l’Acord nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya, les administracions i entitats signants es comprometen a treballar conjuntament i a establir compromisos concrets per a l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible. Aquests compromisos han d’estar incorporats a la planificació estratègica de cada organització, programats en el temps i avaluats amb sistemes de monitoratge basats en indicadors. L’Acord estipula que els compromisos poden estar dirigits a àmbits diversos, com ara la formació, la sensibilització, la generació de canvis organitzatius o la promoció de la recerca i la innovació.

El diputat de Desenvolupament Sostenible, Joan Fàbrega, ha destacat el «compromís ferm» de la Diputació de Girona perquè el desenvolupament de la demarcació mantingui un equilibri en tres grans àmbits: social, ambiental i econòmic. «Aquest equilibri és necessari i urgent. Si no hi posem solució, els efectes del canvi climàtic a la nostra demarcació seran devastadors i irreparables. De fet, en tenim un exemple molt recent, com són els danys que el Gloria ha ocasionat a molts municipis gironins», ha afegit. Fàbrega ha subratllat la necessitat que s’hi impliquin tots els agents de la demarcació: «No servirà de res si els ajuntaments no s’impliquen en aquest desenvolupament sostenible i l’Agenda 2030. Per tant, des de la Diputació tenim l’obligació i la responsabilitat de liderar aquest canvi i impulsar-lo a tots els municipis».

Dipsalut va ser pioner a «baixar sobre el terreny els objectius de desenvolupament sostenible i incorporar-los als programes que duu a terme promovent plans municipals de salut, benestar i desenvolupament sostenible vinculats a aquestes fites», ha assenyalat Maria Puig, presidenta de l'Organisme i vicepresidenta tercera de la Diputació. A més, ha puntualitzat que «Dipsalut ja va començar a treballar-hi el 2016 i va incloure els ODS al catàleg de serveis a finals del 2018, conscient que per millorar la salut i el benestar de la ciutadania de la demarcació i dels seus descendents calia comprometre’s amb aquests reptes». Puig ha remarcat que «l’Acord nacional és un pas endavant important per concretar i localitzar accions. Una nova mostra de la voluntat de treballar plegats per causes compartides com són la sostenibilitat, l’erradicació de la pobresa i de les desigualtats de gènere o la garantia d’unes condicions de vida dignes per a totes les persones; temes que determinen la nostra salut i benestar, molt més enllà d’altres qüestions com, per exemple, els factors genètics».

L’Acord ha estat impulsat pel Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible de la Generalitat i ha estat elaborat mitjançant un procés participatiu en el qual han intervingut organitzacions de sectors molt diversos. Dipsalut ha format part del grup motor per a la seva elaboració.


El compromís de Dipsalut i la Diputació de Girona


Amb l'adhesió a l'Acord, Dipsalut i la Diputació reafirmen el seu compromís amb l'Agenda 2030 i l'assoliment dels ODS. S’estima que el 60 % de les fites que marca l’Agenda són locals. Per aquest motiu el rol que hi tenen els ens locals és determinant en l’assoliment dels objectius.

Dipsalut ha alineat tots els seus programes i polítiques púbiques amb els ODS i ha esdevingut un referent en la implantació de l’Agenda 2030 en l’àmbit local.La Diputació de Girona va aprovar en el ple del mes passat la creació del Servei de Desenvolupament Sostenible, amb l’objectiu d'alinear les polítiques de la institució amb l’Agenda 2030.


L’Agenda  i els disset ODS


L’Agenda 2030 va ser aprovada l’any 2015 per les Nacions Unides i estableix disset objectius de desenvolupament sostenible a assolir per aquella any. Així mateix, per tal de concretar el compliment dels objectius, estableix 169 fites i 232 indicadors de seguiment. Es tracta d’un full de ruta global sense precedents adoptat des de la consciència de «poder ser la primera generació que aconsegueixi posar fi a la pobresa, i l’última que encara tingui possibilitats de salvar el planeta».

Els tres àmbits principals en què incideix l’Agenda són: el creixement econòmic sostenible, la cura del medi ambient i la inclusió social, i els seus objectius s’emmarquen en cinc àmbits (les 5 «P»): persones, planeta, prosperitat, pau i aliances (partnership, en anglès).


Els disset objectius són:

1) Erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes.

2) Posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l’agricultura sostenible.

3) Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats.

4) Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom.

5) Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i les nenes.

6) Garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l’aigua i el sanejament per a totes les persones.

7) Garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a totes les persones.

8) Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom.

9) Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació.

10) Reduir la desigualtat en i entre els països.

11) Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.

12) Garantir modalitats de consum i producció sostenibles.

13) Adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.

14) Conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, mars i recursos marins per al desenvolupament sostenible.

15) Protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, combatre la desertificació, aturar i revertir la degradació del sòl, i aturar la pèrdua de biodiversitat.

16) Promoure societats pacífiques i inclusives per aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar accés a la justícia per a totes les persones i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.

17) Enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar l’Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible.

 

 

Llistat d’ens signants de l’Acord:

· Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP)

· Associació Catalana de Municipis (ACM)

· Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE)

· Associació Respon.cat

· CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs)

· Comissions Obreres de Catalunya (CCOO Catalunya)

· Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible

· Consell Català de Cooperació al Desenvolupament

· Consell de la Gent Gran

· Consell General de Cambres de Catalunya

· Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC)

· Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC)

· Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya

· Consell Nacional LGBTI

· Consorci de Salut i Social de Catalunya

· Creu Roja Catalunya

· Dipsalut (Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona)

· Diputació de Barcelona

· Diputació de Girona

· Federació de Municipis de Catalunya

· Fundesplai

· SCiTech DiploHub

· Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya

· UGT de Catalunya

· UNICEF Comitè Catalunya

· Xarxa per a la Conservació de la Natura

· Xarxa Regional Grups d’Acció Local LEADER de Catalunya
 

Es tracta del número 28; corresponent al primer quadrimestre d'aquest 2021. Entre altres temàtiques, hi parlem dels programes de control de la qualitat de l'aigua, de l'Observatori de desigualtats socials i de salut, o...
Es tracta de la 6a Conferència Mundial de Salutogènesi i la 11a Conferència Europera de Promoció de la Salut. Es duran a terme en línia. El període per presentar-hi resums es tanca aquest 26 de febrer.

Atenent a les restriccions per a la contenció de la pandèmia, s'ha previst una aturada de quinze dies en el servei de dinamització dels Parcs Urbans de Salut i les Xarxes d'Itineraris Saludables. Després (es pr...

Des de Dipsalut us proposem, dins el Programa de Formació del segon semestre, cursos dels àmbits de la salut ambiental, de la promoció de la salut i de l'acció social. També, de relacionats amb l'ús dels desfibril...
< Anterior1234567...4243

Un projecte de:

Amb la col·laboració de:

 
 
© 2011 Dipsalut - Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona