Dipsalut i l’Ajuntament de Maçanet de la Selva han inaugurat els Parcs Urbans de Salut del municipi 20/12/2010

 

Aquest dissabte 18 de desembre, Dipsalut i l’Ajuntament de Maçanet de la Selva han inaugurat els Parcs Urbans de Salut que s’han implantat al municipi. L’acte s’ha celebrat al Parc Urbà de Salut de l’Avinguda Sant Jordi. L’Organisme de Salut Pública implantarà un total de 181 Parcs Urbans de Salut a 105 municipis de la província. Les feines de muntatge de Parcs van començar el passat 8 de novembre.

 

Aquest 18 de desembre, Dipsalut i l’Ajuntament de Maçanet de la Selva han inaugurat els Parcs Urbans de Salut del municipi. L’acte s’ha fet al Parc de l’avinguda de Sant Jordi. Maçanet compta amb un altre Parc situat al carrer Xiprer, a la urbanització Residencial Parc.
 


En els parlaments, el president de Dipsalut, Josep Marigó, ha remarcat la importància d’iniciatives com aquesta, que “promouen hàbits de vida saludables entre els ciutadans i ciutadanes per tal de lluitar contra el que és ja una epidèmia: l’obesitat i totes les afeccions derivades del sedentarisme”. L’alcalde de Maçanet de la Selva, Alfons Soms, ha remarcat la feina que es fa des del municipi per tal de posar eines a l’abast dels veïns i veïnes per tal que puguin tenir cura la seva salut. Posteriorment, s’ha dut a terme una sessió dirigida d’exercici en grup per ensenyar a utilitzar adequadament els aparells.Finalment, degut a la gran demanda, Dipsalut ha decidit cedir 181 Parcs Urbans de Salut a un total de 105 municipis d’arreu de la demarcació. Cada municipi podia disposar d’entre un i quatre Parcs Urbans de Salut en funció del nombre d’habitants i dels nuclis separats de població.
Amb la cessió als municipis d’aquests equipaments, Dipsalut busca potenciar l’activitat i l’exercici físic regular entre tots els sectors de la població, combatent i prevenint així un dels principals problemes de les societats desenvolupades: l’obesitat i les afeccions que se’n deriven. La intenció és fer que l’activitat i l’exercici físic siguin del tot accessibles per a tothom, independentment de l’edat, de la condició socioeconòmica (un dels principals determinants de l’estat de salut), del municipi on es resideix o de les limitacions d’horaris. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), hem de realitzar entre 30 i 60 minuts d’activitat física moderada cada dia.

 


Els Parcs Urbans de Salut són un conjunt d’aparells per a fer exercici físic dissenyats per una comissió d’experts multidisciplinària. Contenen aparells per fer tracció de braços, el·líptica, treball de cames i glutis....Cada element permet desenvolupar capacitats físiques determinades com la flexibilitat, la força, l’equilibri o la resistència. El parc es complementa amb un aparell per fer estiraments i un plafó on es donen les recomanacions d’ús. Garanteix un treball homogeni de tot el cos, la idoneïtat de cadascun dels exercicis, la seguretat i l’accessibilitat, fins i tot per persones amb mobilitat reduïda o amb problemes de visió. De fet, alguns elements estan expressament dissenyats perquè les persones que utilitzen cadira de rodes els puguin fer servir sense problemes. Aquests equipaments s’instal•laran a l’aire lliure, en punts estratègics de municipis grans i petits.


Per fomentar l’ús dels Parcs ensenyar a fer-los servir correctament, periòdicament es faran sessions de dinamització a cada municipi. Estaran conduïdes per professionals especialment formats en la matèria. Se n’ha programat una cada mes per a cada Parc durant 3 anys (36 dinamitzacions). També s’està treballant amb el Departament de Salut per donar a conèixer les possibilitats dels Parcs Urbans de Salut al personal sanitari dels centres d’atenció primària per tal que puguin recomanar i receptar la pràctica periòdica d’exercici i activitat física aprofitant les possibilitats d’aquests nous equipaments.
 


Per aquesta iniciativa, Dipsalut ha comptat amb la col·laboració de la Secretaria General de l’Esport i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Consorci Vies Verdes de Girona, la Càtedra de Promoció de la Salut, la Universitat de Girona, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya i professionals externs de l’àmbit de la salut i l’esport.Imatge: acte d'inaguració dels Parcs Urbans de Maçanet de la Selva (sessió d'exercici en grup)

Atenent a les restriccions per a la contenció de la pandèmia, s'ha previst una aturada de quinze dies en el servei de dinamització dels Parcs Urbans de Salut i les Xarxes d'Itineraris Saludables. Després (es pr...

Des de Dipsalut us proposem, dins el Programa de Formació del segon semestre, cursos dels àmbits de la salut ambiental, de la promoció de la salut i de l'acció social. També, de relacionats amb l'ús dels desfibril...
Oferim cursos relacionats amb la igualtat de gènere i la lluita contra la discriminació per motius d'orientació sexual. Són gratuïts i estan especialment enfocats a l'àmbit local. Es realitzen en línia.
Ja podeu consultar el programa de formació per al segon semestre. S'hi inclouen una desena de cursos nous. La majoria, es faran en línia. Les inscripcions s'obren el 15 de setembre.
< Anterior1234567...4142

Un projecte de:

Amb la col·laboració de:

 
 
© 2011 Dipsalut - Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona